Teak Onderhoud

 

 

TEAK INTERIEUR & TUIN: BESCHERMEN TEGEN VLEKKEN VAN ETEN EN DRINKENFles Teak Shield

1. Wanneer moet ik Golden Care TeakShield gebruiken?
TeakShield brengt een bijna onzichtbare, beschermende laag op het houtoppervlak, die voorkomt dat vlekken van eten (koffie, ketchup, rode wijn) snel in het teakhout binnendringen. Teakshield beschermt daarnaast teak ook tegen vocht en het binnendringen van vuil en algengroei, resulterend in een natuurlijke zilver- patina grijze kleur.

2. Kan ik Golden TeakShield gebruiken op nieuw teakhout?
Ja, voordat u TeakShield gebruikt op nieuw teak is het aan te raden om uw meubel licht op te schuren en vervolgens met een licht vochtige doek volledig stofvrij te maken. Heeft u reeds een gladgeschuurd en onbehandeld meubel. Maak deze dan goed stofvrij en laat het meubel voldoende drogen. Verdere instructies vindt u op de fles.

3. Kan ik Golden TeakShield gebruiken op verweerd of donkergrijs teak?
Teak dat verweerd is moet eerst gereinigd worden met Golden teak Cleaner, voordat TeakShield aangebracht kan worden. Als het teak een beetje ruw aanvoelt, kan het licht geschuurd worden (met de hand met fijn schuurpapier), alvorens het te behandelen met TeakShield. Verdere instructies vindt u op de fles.

4. Hoe vaak moet ik TeakShield aanbrengen?
Wij raden aan om het teak minstens één keer per jaar met TeakShield te behandelen. Bovenkanten van tafelbladen moeten echter vaker behandeld worden (Afhankelijk van de frequentie van gebruik).

5. Kan ik TeakShield aanbrengen over Teak Protector?
Het is mogelijk om TeakShield aan te brengen over Teak Protector. Dit zal resulteren in een hogere waterafstotendheid, maar slechts voor een korte periode, omdat de TeakShield niet compleet in het hout kan trekken.

6. Kan ik Teak Protector aanbrengen over TeakShield?
Dit is niet mogelijk omdat TeakShield niet toestaat dat Teak Protector in het hout trekt. Dit betekent dat het behandelde teak eerst met Teak Cleaner dient te worden gereinigd, alvorens Teak Protector opnieuw kan worden aangebracht.

7. Golden TeakShield is op waterbasis. Betekent dit dat het product zeer langzaam droogt?
Alhoewel Golden TeakShield op waterbasis is, droogt het snel. Nadat de eerste laag is aangebracht, dient u wel even vier uur te wachten voordat een tweede laag aangebracht kan worden. Vochtige klimaten kunnen zelfs een iets langere droogtijd vergen. Na de tweede laag dient u bovendien 48 uur wachten voordat de meubelen gebruikt worden. Omdat TeakShield reageert op vocht in de lucht, zal de beschermende reactie pas na ongeveer 1 week na het aanbrengen volledig zijn afgerond.

8. Hoe kan ik TeakShield van het hout verwijderen?
Golden Teak Cleaner kan TeakShield verwijderen. Indien noodzakelijk kan het teak licht geschuurd worden na het drogen.

Met dank aan Golden-Care voor het advies in beschermen en behandelen van onze hoog kwalitatieve teak meubelen.

 

 

INTERIEUR- & BADKAMERMEUBELEN: LANG GENIETEN VAN UW MASSIEVE MEUBELEN

 

 

1. Luchtvochtigheid

De belangrijkste factor om uw massief houten teakmeubelen of eiken meubelen in optimale conditie te houden is de luchtvochtigheid (Hygrograad) op peil te houden. Dit kon u vroeger doen door klassieke waterbakjes aan de radiatoren te bevestigen. OPGELET! De klassieke waterbakjes dienen ZEER frequent bijgevuld te worden om een bepaalde werking te hebben. Een veel beter alternatief is gebruik te maken van de hedendaagse variant: een waterverdamper of warm-/koudwater luchtbevochtiger.

De ideale vochtigheidsgraad voor zowel houten meubelen, mensen, dieren en planten is +/- 50% hygrograad.
Hieronder een kleine uitleg over de algemene luchtvochtigheidsgraad (bron Wikipedia – houttechnologie):

"De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid die er in een bepaalde hoeveelheid lucht (bij die temperatuur) in kan. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

In een kamer die goed afgesloten is, daalt de relatieve luchtvochtigheid als er gestookt wordt, omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft en de warmere lucht veel meer vocht zou kunnen bevatten. Gaat de verwarming weer uit, dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid weer. Ventileren helpt niet tegen een lage luchtvochtigheid, want wanneer de koude lucht van buiten de kamertemperatuur heeft bereikt is hij veel droger geworden, de relatieve luchtvochtigheid daalt immers door verwarmen. Dit moet gecompenseerd worden door water te verdampen.
(Voor een normale living +/- 2 a 3l per dag - bron Vrije Universiteit Amsterdam - Biologie)

Een grove indeling voor de luchtvochtigheid in huis is:

  1. onder 50%: te laag voor mens, dier, plant en houtconstructies, parket, meubels …
  2. 50 - 60%: ideaal, waarvan 50 als ideale leefomstandigheid aangenomen wordt.
  3. boven 60%: te hoog,  kans op begin van schimmelvorming.

De relatieve luchtvochtigheid binnenshuis is van groot belang voor mensen, dieren, planten, houten meubels, parket en muziekinstrumenten.
De relatieve luchtvochtigheid beïnvloedt de verdamping. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht mens, dier en plant en hout zullen afstaan. “

Houten meubelen kunnen krimpen en scheuren in te droge lucht, muziekinstrumenten raken ontstemd onder de 50 hygrograad.

Er zijn er luchtbevochtigers op de markt, die de relatieve luchtvochtigheid kunnen verhogen. Dat kan overigens ook met de "klassieke" verdampingsbakjes aan radiatoren welke dan min. 2 à 3l / dag per locatie moeten verdampen. Het is dus niet voldoende om 1 bakje aan een radiator te hangen en dit wekelijks op te vullen." Bij vriesweer is de luchtvochtigheid ongeveer 15% à 20% en dit is dus VEEL te laag!

Bij een luchtvochtigheid van 30% of minder zijn barsten en scheuren onoverkomelijk en dit bij elke houtsoort, ondanks dat deze oven gedroogd zijn! Dit komt omdat deze krimpen onder hun natuurlijke grens. Kasten of tafels die barsten vertonen zijn per definitie zeker niet van slechte kwaliteit of slechte houtconstructie, maar louter van een gevolg van te droge lucht in de kamer.

Al onze meubelen zijn zowel constructie technisch als hout kwalitatief vervaardigd om in een ideale leefomstandigheid bij een luchtvochtigheid van 50% een leven lang mee te gaan! Bij eventuele problemen zijn de voorwaarden op van toepassing op www.teakpoint.be/verkoopsvoorwaarden.

 

TEAK TUINMEUBELEN: EEN KORTE INTRODUCTIE

1. Wat is Teak?
Teak is een tropisch hardhout met, als het nieuw is, een prachtige honingbruine kleur. Als onbehandeld teak wordt blootgesteld aan weersinvloeden, verandert de honingkleur geleidelijk naar een zilvergrijze patina kleur die zo kenmerkend is voor teak dat op de juiste manier is verouderd. Blijft het teak vervolgens onbehandeld, dan verslechtert na verloop van tijd deze zilvergrijze patina kleur naar een donkergrijze kleur met soms een groenachtige uitstraling. Afhankelijk van de omgeving en weersomstandigheden kan het natuurlijke vergrijzen en/of verweren van teak al zichtbaar worden na slechts enkele weken. In een droger klimaat zal het teak er enkele maanden langer over doen om te verweren. Als teak wordt blootgesteld aan weinig vocht, zal de kleur slechts langzaam vervagen. In een vochtig klimaat, waarin tuinmeubels regelmatig aan veel dauw en zonlicht worden blootgesteld, zal het teak sneller verweren.

2. Ik heb zojuist een teakhouten tuinmeubel gekocht, welke verzorgingsproducten raadt u aan?
Dit hangt af van de kleur die u prefereert voor uw teak tuinmeubelen. Als u zilvergrijs prefereert, raden we Golden Teak Patinizer aan. Als u de honingbruine kleur van nieuw teak mooier vindt, gebruik dan Golden Teak Protector.

3. Als mijn teakhouten tuinmeubel al donkergrijs geworden is, welke verzorgingsproducten raadt u dan aan?
Als u de kleur wilt herstellen naar het natuurlijke zilvergrijs, gebruik dan eerst Golden Teak Cleaner om het teak schoon te maken en de kleur te herstellen. Daarna brengt u Teak Patinizer aan om de zilvergrijze kleur gedurende lange tijd te behouden. Als u de lichtbruine kleur van nieuw teak prefereert, gebruik dan eerst Golden Teak Cleaner om de kleur te herstellen, en vervolgens Golden Teak Protector om de honingbruine kleur langer te behouden.

4. Behandeld teak: kan dat buiten blijven staan in de regen?
Ja. Snel na het aanbrengen zijn onze producten droog en zullen zij uw tuinmeubelen beschermen tegen zon, regen en sneeuw.

Beter Onderhoud van Teak - Schematische voorstelling Productgamma 

TEAK TUIN: BEHOUDEN VAN DE GOUDBRUINE KLEUR VAN TEAKFles Teak Protector

1. Wat is Golden Teak Protector?
Golden Teak Protector is een moderne behandeling voor teak, het is gemakkelijk aan te brengen en werkt langdurig. De behandeling beschermt uw teak en laat het er mooi uitzien door ervoor te zorgen dat de natuurlijke warme kleur van teak langer blijft behouden. Golden Teak Protector laat uw teak niet zwart of grijs worden gedurende het gehele seizoen. Bovendien beschermt het uw teak tegen de zon.

2. Waarin onderscheidt Golden Teak Protector zich van een normale teak-olie of teak sealer?
Bijna alle teak dat behandeld is met een normale teak-olie, wordt binnen 4 tot 8 weken grijs. Daarna dient het teak te worden gereinigd en opnieuw te worden geolied. Drie of vier behandelingen zijn vaak nodig om het teak te onderhouden gedurende één volledig seizoen, wat een tijdrovende bezigheid is. Golden Teak Protector is geen organisch product en werkt daardoor veel langer. Golden Teak Protector brengt de natuurlijke kleur naar boven van schoon teak en behoudt deze honingbruine kleur voor een lange tijd. Vrijwel alle teak sealers bevatten bovendien ontvlambare en gevaarlijke oplosmiddelen die schadelijk zijn voor de mens en de omgeving.

Binnenkort zal het in Europa waarschijnlijk verboden worden om dit type sealers met gevaarlijke oplosmiddelen samen met hout op te slaan en te transporteren, als gevolg van het voor de hand liggende brandgevaar. Aangezien Golden Teak Protector 100% op waterbasis is, is het vanzelfsprekend niet brandbaar en bovendien wel mens- en milieuvriendelijk.

3. Waarin onderscheidt Golden Teak Protector zich van vernis of verfcoatings?
Oppervlakte coatings, zoals een vernis, blijven niet oneindig goed. Water dringt op een gegeven moment door de coating heen, wat scheuren en afbladderen veroorzaakt. Coatings moeten vervolgens intensief worden geschuurd om ze te verwijderen, wat het onderhoud zwaar maakt. Bovendien zien tuinmeubelen met een glimmende coating op het hout er niet echt mooi en natuurlijk uit. Omdat Golden Teak Protector in de poriën van het hout dringt wordt het bijna onzichtbaar: behandeld en beschermd teak ziet er daardoor bijna net zo uit als nieuw en onbehandeld teak.

4. Hoe maakt Golden Teak Protector mijn leven gemakkelijker?
Golden Teak Protector maakt het leven gemakkelijker, omdat het teakhouten tuinmeubelen goed onderhoudt, gemakkelijk is aan te brengen, en veel langer meegaat dan gewone teak-olie of teak sealers. Golden Teak Protector dringt diep in het hout in en droogt vervolgens heel snel. Daardoor blijft uw kleding schoon als u kort daarna op de teak meubels zit, dit in tegenstelling tot de olie-producten, die soms dagenlang na aanbrengen nog kunnen afgeven op uw kleding.

5. Hoe lang gaat Golden Teak Protector mee??
Golden teak Protector gaat over het algemeen het gehele seizoen mee zonder dat het teak zwart of grijs wordt. Dit wordt echter beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan zonlicht, vochtigheid, regen, de leeftijd van het teakhout, en enkele andere factoren.

Teak Onderhoud: Verweringsschema

 

 

TEAK TUIN: BEHOUDEN VAN DE ZILVERGRIJZE PATINA KLEUR VAN VERWEERD TEAKFles Teak Patinizer

1. Wat is Golden Teak Patinizer en wanneer moet ik dit product gebruiken?
Golden Teak Patinizer is een onderhoudsproduct gebaseerd op synthetische polymeren die water- en vuilafstotende eigenschappen hebben en is bestand tegen algen- en schimmelgroei. Wanneer u uw meubelen de zilvergrijze kleur wilt laten aannemen zonder groene aanslag, dan kunt u het beste Golden Teak Patinizer gebruiken. Golden teak Patinizer waarborgt het behoud van de typische zilvergrijze patine van teak gedurende lange tijd.

2. Wat doet Golden Teak Patinizer met het teak?
Golden Teak Patinizer verandert het lichtbruine teak niet onmiddellijk in zilvergrijs teak. De Teak Patinizer vertraagt het proces van de kleurverandering. Als teak verandert in zilvergrijs door het UV zonlicht, blijft het vervolgens zilvergrijs gedurende een zeer lange periode. Teak Patinizer helpt dus voorkomen dat de tuinmeubelen snel van zilvergrijs naar donkergrijs/groen verkleuren, wat een teken kan zijn van zich ontwikkelende schimmels.

3. Hoe moet ik handelen als ik een nieuwe teak tuinmeubelset gekocht heb, die ik mooi grijs wil laten worden?
Laat uw meubelen 4 tot 8 weken buiten staan, zodat ze een bleekgele kleur krijgen. Breng vervolgens Golden Teak Patinizer aan volgens het gebruiksvoorschrift.

4. Wij hebben een set teak tuinmeubelen die wij niet goed onderhouden hebben. Ze zijn nu sterk verweerd en we willen graag dat ze de mooie grijze kleur aannemen. Hoe moet ik handelen?
Meubelen eerst reinigen met Golden Teak Cleaner. Dit product verwijdert alle aanslag en brengt de oorspronkelijke kleur van teak terug. Hierna de meubelen behandelen met Golden Teak Patinizer volgens het gebruiksvoorschrift.

5. Tast Golden Teak Patinizer aluminium, messing of textilene onderdelen aan?
Golden Teak Patinizer tast aluminium, messing of textilene onderdelen niet aan.

6. Heeft Golden Teak Patinizer effect op bestrating en/of gras of planten?
Golden Teak Patinizer kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

7. Moet ik persoonlijke voorzorgsmaatregelen nemen als ik Golden Teak Patinizer gebruik?
In principe is Golden Teak Patinizer niet gevaarlijk. Het is op waterbasis, mens- en milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Toch bevelen wij aan om huid- en oogcontact te vermijden en Golden Teak Patinizer in goed geventileerde ruimten te gebruiken.
Hoe moet ik Golden Teak Patinizer aanbrengen?
Zorg dat het teakhout 100% droog is. Breng een laag Golden Teak Patinizer aan met een zachte pluisvrije doek en laat het goed in het hout trekken. Breng na 4 uur droogtijd een tweede laag aan en laat de meubelen 24 uur drogen alvorens ze aan de weersomstandigheden bloot te stellen.

8. Hoe vaak moet ik Golden Teak Patinizer aanbrengen?
In principe volstaat een jaarlijkse behandeling met Golden Teak Patinizer. Onder sommige omstandigheden kan extreme groene aanslag optreden, zoals bij langdurige blootstelling aan vocht. Dan is het raadzaam Golden Teak Patinizer twee keer per jaar aan te brengen.

9. Wat is het verschil tussen Golden Teak Patinizer en Protector?
Golden Teak Patinizer bevat geen pigment, het product is dus transparent. In tegenstelling tot de Protector die een beschermende laag achterlaat in het hout, vormen de ingrediënten van de Patinizer geen dunne film in het hout; de Patinizer ingrediënten hechten zich aan de hout-moleculen, waardoor deze geen vocht en vuil toelaten, hierdoor wordt schimmel- en algengroei voorkomen. Dit resulteert in een prachtige, zilvergrijze patina kleur van het teak.

10. Kan ik Teak Patinizer aanbrengen over een laag Teak Protector?
Dit wordt niet aanbevolen.

11. Kan ik Teak Protector aanbrengen over Teak Patinizer?
Dit is niet mogelijk, omdat Teak Patinizer niet toestaat dat Teak Protector in het hout trekt.

Teak Onderhoud: Verkleuring van Teak doorheen de jaren 

TEAK TUIN: SCHOONMAKEN VAN VERWEERD TEAKFles Teak Cleaner

1. Hoe maak ik teakhout schoon?
Om verweerd teakhout schoon te maken, maakt u eenvoudig gebruik van Golden Teak Cleaner, dat speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen te doden binnen in het teakhout. Volg simpelweg de instructies op de fles en de kleur zal worden hersteld. Omdat het schoonmaken van teak enige tijd en moeite kost, raden wij aan om Golden Teak Protector of Patinizer te gebruiken voordat het verweren wederom begint.

2. Wat te doen als mijn teak ruw en verweerd is?
Ook als uw teak ruw en verweerd lijkt te zijn, bevat teak genoeg natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Simpel gezegd: ruw en verweerd teak is een cosmetisch probleem, geen onderhoudsprobleem. Als u een perfect glad oppervlak wilt, adviseren wij om uw teak met de hand licht op te schuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren veroorzaakt extra hitte en kan daardoor eventueel zwarte vlekken veroorzaken op uw teak. Wanneer u toch machinaal schuurt doe het dan mooi met de nerf van het hout mee en blijf niet te lang op dezelfde plaats schuren maar ga van links naar rechts. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

3. Hoe reageert Golden Teak Cleaner op geolied of gesealed teakhout?
Golden Teak Cleaner verwijdert olie en/of vuil van het hout, en maakt het hout gelijkmatig bleekbruin. Het teak kan vervolgens worden behandeld met Golden Teak Protector of Patinizer, al naar gelang de kleur u wenst voor uw teak. Het is belangrijk dat Golden Teak Protector nooit direct op geolied teak wordt toegepast, omdat het een zeer matig eindresultaat zal opleveren.

4. Heeft Golden Teak Cleaner effect op bestrating en/of gras en planten?
Golden Teak Cleaner kan effect hebben op gras, planten en sommige soorten van bestrating. Wij raden daarom aan het werkgebied vooraf af te dekken met een stuk wegwerp-plastic.

5. Sommige merken verkopen twee producten om teak te reinigen; een teak cleaner en een teak brightener. Doet Golden Teak Cleaner hetzelfde?
Omdat Golden Teak Cleaner zowel reinigende als kleurherstellende bestanddelen bevat, kan het twee-stappen proces worden versimpeld naar één stap; u bespaart daardoor tijd en geld.

6. Wat te doen aan donkere (of zelfs zwarte) puntjes/vlekjes op sommige delen van het teak?
Zwarte vlekjes worden o.a. veroorzaakt door vocht in het hout dat zich ontwikkeld tot schimmels of algen. Deze kunnen worden verwijderd door de vlekjes te reinigen met Golden Teak Cleaner. Eventueel kunt u de vlekjes eerst met de hand schuren (fijn schuurpapier) en vervolgens schoongemaken met Teak Cleaner. Om herhaling te voorkomen, gebruikt u Golden Teak Protector na het reinigen.

7. Wat te doen als een gedeelte van het teak al grijs wordt na enkele maanden?
Product testen hebben aangetoond dat de behandeling van teak verschillende resultaten kan opleveren al naar gelang de weersomstandigheden en de leeftijd van teak. Golden Teak Protector presteerde aanzienlijk beter op teak van 60 jaar oud dan op teak van 25 jaar oud. Gelukkig, kan de warme honingkleur van teak gemakkelijk behouden worden door regelmatig dunne laagjes Golden Teak Protector aan te brengen. De conditie van het teak en de weersomstandigheid waaronder het teak wordt gebruikt zal bepalen hoe vaak de behandeling herhaald dient te worden. Het is belangrijk de Protector aan te brengen voordat het teak grijs wordt, omdat het voorkomen van vergrijzing minder werk is, dan het herstellen van grijs geworden teak met Cleaner. Golden Teak Protector moet al worden aangebracht zodra de teak meubelen beginnen te verbleken.